Muffins Konijnenopvang Den Haag

Konijnen en kinderen

.

Konijnen en kinderen

Konijnen en kinderen
Konijnen en kinderen

Konijnen en kinderen.Een onderwerp waar veel over te vertellen valt want er gaat veel goed maar ook veel verkeerd met konijnen in combinatie met kinderen. En het tegenvallen van konijnen als huisdier voor kinderen is bij ons met nummer 1 de reden van afstand doen. Belangrijk dus om mensen die bij ons aan een konijnen koppel willen beginnen voor de kinderen eens goed te informeren ;-)

Want ze zien er zo schattig uit, die konijntjes. Lekker pluizig soms, en zacht, en een aandoenlijk koppie met schattige oortjes. Die wil je toch aaien en vasthouden. En liefst zo snel mogelijk. De buren of kennissen hebben dan ook vaak nog een konijn wat zo leuk en lief en aaibaar is. Kortom. We willen konijnen voor de kinderen.

Heel begrijpelijk, want kinderen op laten groeien met dieren is wat mij betreft een goed plan. Maar net als met alle goede plannen hebben die het meeste succes als je er goed over nadenkt, je goed informeert, en je zowel de belangen van de kinderen als de dieren niet uit het oog verliest. Maar het allerbelangrijkste is: U, als ouder, bent ten alle tijde hoofdverantwoordelijk voor de verzorging van de konijnen. Realiseert u zich goed dat U straks degene bent die in de winter het hok schoon staat te maken, die 's morgens tien keer moet zeggen dat de konijnen nog geen eten hebben gehad. U bent dan degene die mee moet om te kijken of dat eten geven daadwerkelijk goed gaat. Ook in de kou en de regen. Ook als het even niet uitkomt omdat het zo druk is. Konijnen zijn afhankelijk van hun baasjes voor de verzorging en daarom kunt u niet overslaan als het niet uitkomt.

Zelf had ik als regel toen de kinderen bij ons nog klein waren en konijnen wilden dat de konijnen van mij waren. Ik zorgde er voor, en zij mochten helpen. Al naar gelang de leeftijd werden ze daarin begeleidt.

Mensen die bellen of langskomen voor een koppel konijnen voor kinderen krijgen dan ook altijd een soort van preek van mij, sorry :-) Maar ik wil zeker weten dat mensen begrijpen dat konijnen geen leuke knuffels zijn om lekker mee op schoot te zitten. Dan kun je beter naar Bart Smit gaan ;-)

Maar wat is er dan wel leuk aan de combinatie konijnen en kinderen vraag je je misschien af na mijn voorgaand verhaal. Het kan namelijk wel ontzettend leuk zijn.

Bij ons in de opvang kijken we altijd naar het karakter van het konijn. Een konijn met voernijd of een wat grommerige uitstraling plaatsen we niet bij kinderen. Dat wil niet zeggen dat een konijn dat we bij kinderen plaatsen super tam is. Nee , dat moet groeien in het contact tussen konijn en mens (kind). Een konijn moet jou als mens leren vertrouwen. En hoe doe je dat?

Naast ons wonen onze schoonzus en zwager. Ik mag wel zeggen dat zij een voorbeeld zijn hoe je kinderen met dieren om kunt laten gaan. Ik heb daarom bij dit verhaal enkele foto's van hen van de konijnen met hun jongste kleinkind.

De belangrijkste regel is dat een konijn zelf contact moet komen maken, nooit achter een konijn aan gaan rennen om te aaien. Het beste is om te gaan zitten en wachten tot het konijn nieuwsgierig naar je wordt. Hij komt dan vanzelf even snuffelen en rent dan misschien snel weer weg. ga niet graaien maar wacht tot hij het vertrouwt en rustig bij je blijft zitten. Je kunt ook een konijn wat niet durft een beetje naar je toe lokken door wat rozijntjes voor te houden of peterselie of zonnepitje of wat ze ook maar lekker vinden.

Doe dit elke dag opnieuw en terwijl ze rustig bij je zitten kun je proberen voorzichtig over de neusrug te aaien en tussen de oortjes te kriebelen. Op een gegeven moment weet het konijn precies als je aan komt lopen dat je iets lekkers bij je hebt en zo doet hij alleen maar positieve ervaringen op en zal steeds meer op je gericht zijn.

Ga je dan proberen een konijn op te tillen dan schaadt je het vertrouwen weer want de meeste konijnen houden daar niet van. Laat ze rustig wennen op eigen tempo en op een gegeven moment is mijn ervaring springen ze vanzelf bij je op schoot.

Als u op de foto klikt kunt u meerdere foto's bekijken van Silvan die het konijn (ze hebben een koppel konijnen maar er staat er maar eentje op de foto) rozijntjes voert. Op deze manier bouwen kind en konijn een goede band op :-)

Pagina's: | 1 |