Muffins Konijnenopvang Den Haag

Konijnen en cavia's samen.

Konijnen en Cavia's

Konijnen en cavia's samen

Konijnen en cavia's samen.
 Cavia’s en konijnen samen?
Er gaan vele verhalen rond over het wel of niet samen houden van cavia’s en konijnen.
Wat is wijsheid? De een zegt dat dat prima kan weer een ander zegt dat het onverstandig is.


Beide zijn juist; het kan wel maar is absoluut onverstandig!
Konijnen en cavia’s zijn 2 heel verschillende dieren met beiden heel ander gedrag en heel andere levensbehoeften.


Om te beginnen is een cavia een knaagdier en een konijn niet. Buiten dat spreken ze ook nog eens allebei een andere taal. Dat betekent dat een konijn en een cavia niet met elkaar kunnen communiceren.


Soms ziet u wel eens een cavia en konijn samen heel innig tegen elkaar aan liggen en dat ziet er heel lief uit. Dan wordt gezegd dat het zulke goede vriendjes zijn. Dat is maar deels waar: ze stellen elkaars aanwezigheid op prijs maar daar houd het eigenlijk wel mee op.


Gedrags-verschillen aantal voorbeelden:


Konijnen houden ervan om elkaar te wassen, kunnen elkaar uren “afsoppen”
Cavia’s daarentegen zullen elkaar niet of nauwelijks wassen.
Dat betekent dus dat een cavia flink geïrriteerd kan raken als het gewassen wordt door een konijn terwijl het konijntje het goed bedoelt.


Konijnen kunnen flink stampen met hun achterpoten. Dit kan oa boosheid aanduiden. Een cavia zal dat niet begrijpen waarop het konijn mogelijk zijn boosheid op het caviaatje af reageert.


Konijnen zijn dol op speelgoed kunnen druk zijn met een bal, proppen papier, slepen met oude doeken etc.
Cavia’s spelen niet op die manieren zullen dus niet als speelkameraadje deelnemen aan de pret die het konijn heeft.


Beide dieren zullen elkaar dus keer op keer ongewild teleurstellen wat totaal onnodig is.


Voeding ook heel verschillend:


Cavia’s hebben een heel belangrijke behoefte en dat is Vit.C
Het lichaampje van een cavia kan dat niet zelf aanmaken en zal dat dus uit zijn voeding moeten halen. Om die reden is er speciaal voor cavia’s biks te verkrijgen waarin dat extra is toegevoegd.
Een konijn heeft dat niet extra nodig. Dat betekent dat als je beide elkaars voeding geeft het konijn teveel vit.c krijgt en de cavia te weinig.


Nu is dat volgens velen te compenseren dmv groentes maar ook daar weer verschillen:
Cavia’s kunnen praktisch alle groenten verdragen maar konijnen niet! Daarbij kunnen meerdere cavia’s grote hoeveelheden “wegwerken” terwijl bij konijnen toch wel enige voorzichtigheid is geboden. De hoeveelheid zal voor konijnen langzaam opgebouwd moeten worden. Dit heeft alles te maken met de gevoeligheid van het maag/darmstelsel van het konijn. (meer info over voeding van het konijn en maag/darmproblemen –ziekten gas en/of verstopping zie: www.konijnen.nl)


Woonruimte:


Konijnen hebben absoluut behoefte aan flinke woonruimte. Het dier moet kunnen hollen, rennen, vliegen als het ware. Die schitterende achterpoten hebben ze natuurlijk niet voor niets gekregen.
Dat maakt 1 of meer konijnen direct al ongeschikt als huisdier als u hen maar beperkte ruimte kan bieden. Cavia’s zouden dan beter in aanmerking komen. Zij hebben uiteraard wel ruimte nodig maar aanzienlijk minder dan konijnen.


Konijnen kunt u ook het hele jaar door buiten houden terwijl het voor cavia’s stukken prettiger is naar binnen gehaald te worden in de winter. Vrieskou kunnen zij maar slecht verdragen.


Conclusie:


Wilt u uw cavia en/of konijn echt een groot plezier doen dan geeft u hen beide een vriendje/vriendinnetje van hun eigen soort!
Want 1 feit is absolute waarheid:
Konijnen en cavia’s zijn beide groepsdieren en horen dus niet alleen te leven!
Bron; Website Jamies Konijnenopvang in Hilversum.

Pagina's: | 1 |