Muffins Konijnenopvang Den Haag

Voeding

.

Voeding

Voeding
 

WIJ VERKOPEN AF EN TOE 10 KILO ZAKKEN SUPREME SCIENCE SELECTIVE VOOR DE PRIJS VAN 32,50 OMDAT WIJ MOMENTEEL GEEN VOERSPONSOR HEBBEN EN OP DEZE MANIER TOCH NOG DE OPVANGKONIJNEN SCIENCE SELECTIVE KUNNEN VOEREN.

HOOI

HOOI is heel belangrijk voor een konijn. Vanwege de vezels, maar ook omdat door hooi te eten het gebit afslijt. En dit is nodig omdat een konijn een doorgroeiend gebit heeft. Zou het konijn te weinig of geen hooi eten dan kan er een olifantsgebit ontstaan (doorgroeiende tanden) of haken aan de kiezen.Deze afwijkingen kunnen ook door erfelijke oorzaken ontstaan, maar dus ook door voedingsfouten zoals te weinig of geen hooi eten. Hooi is er in allerlei luxe verpakkingen met bijvoorbeeld paardebloem of allerlei kruiden, maar ook gewoon grof hooi voldoet prima.

GROENTE

Ook GROENTE heeft een konijn nodig, en dit vinden ze vaak ook heel erg lekker als ze er eenmaal aan gewend zijn. Groente geven moet wel voorzichtig worden opgebouwd omdat konijnen er diarree van kunnen krijgen als ze plotseling te veel groente krijgen. Dus eerst een groente uitproberen door een klein stukje te geven. Gaat dit goed, dan de volgende dag iets meer, en zo verder opbouwen. Na een tijdje kan er dan een tweede groente bij geprobeerd worden, en dat ook weer opbouwen. Wortels vinden de meeste konijnen erg lekker, maar dit is nogal een dikmaker i.v.m. natuurlijke suikers die hierin zitten, dus wortels kunnen eht beste met mate worden gegeven. Bijvoorbeeld een klein stukje van een winterpeen. Veilige beginnersgroentes voor konijnen zijn bijvoorbeeld witlof en andijvie en ruccola. Koolsoorten kunnen beter niet gegeven worden i.v.m. de gevoeligheid van sommige konijnen hiervoor, waardoor er gas kan ontstaan bij de konijnen. En gas is een levensbedreigende aandoening voor konijnen, dus voorzichtigheid hiermee is aan te bevelen.
Veilige groentes, fruit en kruiden zijn bijvoorbeeld andijvie, witlof, wortel, spinazie, peer, banaan, andijvie, selderij, peterselie, appel, paardebloem. Ook wilgentakken en takken van fruitbomen worden meestal enthousiast ontvangen door de konijnen.

DROOGVOER

Dan krijgen de konijnen ook nog DROOGVOER in beperkte mate. Ze krijgen ongeveer 25 gram biks per kilo dat een konijn zwaar is op volwassen leeftijd. De kleintjes die in de groei zijn krijgen meer (onbeperkt), zo tot een maand of 4 a 5. Hier in de opvang is dat Supreme Science Selective, een voer van super goede kwaliteit. Ik kies voor alleen biks, omdat ze dan alles wat ze nodig hebben binnenkrijgen. Gemengd voer ziet er natuurlijk veel lekkerder en leuker uit, maar daar zitten vooral dingen in die konijnen niet nodig hebben, en soms zelfs dingen die gevaarlijk zijn, zoals maiskorrels. Mais kan zorgen voor verstopping bij een konijn, door de harde velletjes die er omheen zitten. Ook eten de konijnen vaak het lekkerste eruit, waar geen voedingsstoffen in zitten, en laten ze de juist zo goede biksjes uit het gemengde voer liggen. Wilt u overstappen op ander voer, doe dit dan ook geleidelijk, door een weekje het oude voer met het nieuwe voer in toenemende mate te mengen.

WATER

Ook hebben ze 24 uur per dag vers WATER nodig, een aantal keren per dag het flesje nakijken en vullen zorgt er voor dat uw konijnen niet zonder water zitten.

Knaagstenen zijn niet goed voor een konijn, hier kunnen blaasproblemen door ontstaan zoals blaasstenen. In de dierenwinkels wordt vaak andere informatie hierover gegeven, maar knaagstenen zijn dus echt niet aan te bevelen.

Pagina's: | 1 |